Пловдив има ядро от топ училища, чиито седмокласници постигат среден

...
 Пловдив има ядро от топ училища, чиито седмокласници постигат среден
Коментари Харесай

Пловдивска медия с анализ за водещите училища до 7 клас

 Пловдив има ядро от топ учебни заведения, чиито седмокласници реализират междинен триумф на националните външни оценения сред 4,40 и над 5,50. Тази наклонност е постоянна в последните няколко години, демонстрира съпоставяне на резултатите от предходните дребни матури и достиженията това лято. Училищата в челната десетка са съвсем едни и същи с леки разбърквания. А безспорен водач остава Математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов ”, която изпреварва останалите 9 в челната десетка, като се „ откъсва ” напред с над 30 точки.

 Математическата гимназия в Пловдив е номер 1 в региона на изпитите в 7. клас тази година със междинен триумф общо по двата предмета 185 точки. Приравнено към шестобалната система, това прави 5,73. Учебното заведение е и номер 1 в страната по триумф на изпита по български език и литература, на който седмокласниците му са постигнали приблизително 90,40 т., което е оценка над 5,50. По математика пък се подрежда на трета позиция със приблизително 94,92 т., като челните две места заемат Математическите гимназии във Варна и София. Разликата сред трите обаче е едвам към 2 точки.

 В миналогодишната акция Математическата гимназия под тепетата поведе националната ранглиста и по двата предмета на изпитите в 7. клас. Тогава междинното достижение по български и математика общо бе 178 точки, което още веднъж прави междинен триумф над 5,50. Това лято Математическата има 7 възпитаници с оптималните 100 точки по математика и един с цялостен общ брой по български език. В миналата акция петима взеха решение дилемите за максимума точки и до един избраха да продължат образованието си в същото учебно заведение. Служебно 100 точки по български език получи и лауреат на национална олимпиада по литература. Прави усещане, че в тазгодишните национални челни десетки и по двата предмета за НВО са главно математическите гимназии в цялата страна. Сред първенците попадат единствено две съществени учебни заведения, едното от които е частно.

Подгласниците в региона

 Веднага след Математическата гимназия в първата десетка по триумф в региона тази година още веднъж е СУ „ Св. Патриарх Евтимий ” със междинен брой точки по двата предмета 147. Това повтаря триумфа на възпитаниците на школото от предишното лято. Тогава те още веднъж бяха втори със 144 точки. Разликата сред първия и втория в десетката се усилва от 34 точки предходната година на 38 в този момент.

 В подредбата на учебните заведения по-надолу разликите в точките са минимални и класирането е напълно условно, тъй като випуските, които приключват приблизително обучение, са с доста близки достижения. Трябва да се има поради и какъв брой огромни са образователните заведения, тъй-като тези с по-малко деца реализират по-висок средноаритметичен общ брой. Предвид това твърдата втора позиция на Лиляната е доста добър триумф за учебното заведение със 197 седмокласници. За съпоставяне, Математическата е с 30, ОУ " Кочо Честеменски " - с 52.

 Когато се проучват данните на главните учебни заведения в Пловдив, е добре да се вземе поради и че в някои от тях това е равнище, реализирано с деца, които не са минали оспорван асортимент при приема в паралелки в 5. клас, какъвто има да вземем за пример в Математическата. В този смисъл триумфът на тези образователни заведения е доста висок, въпреки последният в челната десетка да е на над 60 точки разлика от първенеца. Ако в топ 10 предходната година изненадата беше осмата позиция на ОУ „ Елин Пелин ”, този път нови водачи с място в челната десетка са ОУ „ Васил Левски ” и тракийското СУ „ Софроний Врачански ”.

Пловдив отвън ТОП 5, Смолян - в челната тройка

 И предходната, и тази година, Пловдивска област не попада в националния топ 5 по резултати от националните външни оценения в 7. клас. Смолян обаче намира място в челната тройка и по двата предмета. В актуалната акция народен отличник и по двете изпитни дисциплини е София. По български език и литература следват Смолян, Перник, Варна и Габрово. По математика от второ до пето място се подреждат Варна, Смолян, Бургас, Русе.

Национална ранглиста от НВО по БЕЛ 2019


1. МГ„ Акад. Кирил Попов “, Пловдив - 90.40 т.

2. Софийска математическа гимназия - 90.13 т.

3. МГ " Д-р Петър Берон " - Варна - 89.93 т.

4. ЧОУ „ Света София “, София - 89.75 т.

5. ППМГ „ Гео Милев “, Стара Загора - 89.45 т.

6. ППМГ „ Акад. Иван Ценов “, Враца - 86.84 т.

7. ПЧМГ, София - 86.64 т.

8. ППМГ, Ловеч - 85.71 т.

9. ПМГ „ Акад. Сергей Корольов “, Благоевград - 85.62 т.

10. 145 ОУ „ Симеон Радев “, София - 85.39 т.

Национална ранглиста от НВО по математика 2019


1. МГ „ Д-р Петър Берон “, Варна - 96.13 т.

2. Софийска математическа гимназия - 94.92 т.

3. МГ „ Акад. Кирил Попов “, Пловдив - 94.28 т.

4. МГ „ Баба Тонка “, Русе - 92.64 т.

5. ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “, Бургас - 91.66 т.

6. ПЧМГ, София - 91.22 т.

7. ЧОУ „ Света София “, София - 87.66 т.

8. ПМГ Христо Смирненски “, Перник - 84.81 т.

9. ПМГ „ Акад. Боян Петканчин “, Хасково - 83.99 т.

10. ППМГ „ Гео Милев “, Стара Загора - 78.78 т.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР